بر اساس گزارش انجمن شنوایی آمریکااز هر ۱۰۰۰ نوزاد متولد شده یک الی چهار نوزاد با درجاتی از کم شنوایی متولد می شود.این امار برای نوزادانی که بیش از دو روز در بخش مراقبت های ویژه یا NICU بستری شده باشند به دو در صدمی رسد.از این رو، لازم است که تست شنوایی سنجی نوزادان یا غربالگری شنوایی نوزادان خیلی زود برای نوزاد انجام شود. دو آزمون، شامل تستهای OAE و ABR جهت غربالگری شنوایی نوزادان استفاده میشوند.
کم شنوایی میتواند تاثیرات برگشت ناپذیر بر روی رشد زبان وگفتار کودک بگذارد. این عارضه باعث تاخیررشد گفتار در کودکان می شود. کودکان از محیط اطراف خود فراگیری زبان را تجربه می کنند. نوزادان با مشکلات شنوایی فقط میتوانند به صورت دیداری از محیط اطراف یاد بگیرند چرا که قادر به رمزگشایی صداهای پیرامون خود نیستند. مکالمهای که توسط مادر انجام میشود چیزی بیش از صداهای مبهم برای این نوزادان نیست. در نهایت این عارضه به اختلال گفتاری منجر میشود.
انجام تست شنوایی سنجی نوزادان میتواند مشکل شنوایی راشناسایی کرده و پس از آن کودک برای گفتار درمانی تحت نظر متخصص قرار میگیرد. طبق گفته متخصصان، کودکان مبتلا به اختلال شنوایی که زود هنگام درمان میشوند، هرگز در گفتارومهارتهای زبانی، خواندن و نوشتن دچار مشکل نمیشوند.
انواع تست شنوایی نوزاد
این تست برای ثبت امواج صوتی با منشا سلول های شنوایی نوزاد انجام میشود وچند ساعت پس از تولد انجام پذیر است. این تست زمانی انجام میشود که نوزاد آرام و خواب است. برای گرفتن نتایج بهتر، یک نفر نوزاد را شیر بدهد یا نگه میدارد تا به او احساس آرامش بدهد.دلیل های متعددی باعت نتایچ شکست یا ریفر می شود از جمله آرام نبودن نوزاد ،نا مناسب بودن محیط آزمایش و مهمتر از همه وجود مایع امینوتیک در مجرای گوش نوزاد که باعث نگرانی والدین می شود.
در این تست، پاسخهای عصب شنوایی به دنبال ارائه تحریکات صوتی مورد توچه قرار میگیرد. نتایج این تست به سلامت سلولهای شنوایی وعصب شنوایی بستگی دارد در واقع در این تست حلزون شنوایی وعصب شنوایی به صورت هم زمان تست میشوند. در صورت عدم کسب نتیجه استاندارد یا ریفر احتمالا نوزاد مبتلا به در جاتی از کم شنوایی حسی عصبی است.
ممکن است هنوز کودک مشکل شنوایی داشته باشد
تستهای گفته شده، فقط وجود نقص شنوایی زمان تولد را بررسی میکنند. این نقص ممکن است به دلیل مسائل مرتبط با بارداری یا ژنتیک باشد. به هر حال، موفقیتآمیز بودن تست شنوایی سنجی نوزادان، به این معنی نیست که کودک در آینده مشکل شنوایی نخواهد داشت مثلا آسیب به سر، گوش دادن مداوم به موزیک بلند و عفونتهای گوش همگی خطرناک بوده و ممکن است باعث ایجاد اسیب شنوایی شوند.
تست شنوایی سنجی، باید به طور منظم و در زمان چکآپهای کودک انجام شود. در صورت وجود تردید در تست شنوایی سنجی نوزادان، میتوان نسبت به اقدامات بعدی با یک متخصص شنوایی مشورت کرد.
به یاد داشته باشید که مشکلات شنوایی مانعی بزرگ در زندگی کودک بوده و رشد گفتار و موفقیتهای تحصیلی او را متاثر می سازد. انجام تست شنوایی سنجی نوزادان در زمان درست، به والدین کمک میکند که مشکل را فهمیده و در صورت پاسخگو نبودن نوزاد به صداهایشان، وحشتزده نشوند. درمانهای زود هنگام مانند گفتار درمانی و تجویز سمعک ویا کاشت حلزون میتوانند به کودک دارای نقص شنوایی کمک کنند که یک زندگی نرمال داشته باشد.